Dieta przy refluksie - wskazówki, porady, posiłki - 1 2024

Dieta przy refluksie – wskazówki, porady, posiłki

Refluks żołądkowo-przełykowy jest to zarzucanie kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Objawy refluksu mogą mieć podłoże w nieprawidłowej czynność dolnego zwieracza, który tworzy przegrodę między przełykiem a żołądkiem lub obniżone ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku, powodujące jego niewydolność. Choroba refluksowa przełyku dosyć szybko ustępuje przy pomocy odpowiedniej diety.

Zalecenia przy chorobie refluksowej przełyku

W chorobie refluksowej przełyku zalecana jest tzw. dieta lekkostrawna z ograniczeniem produktów, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Należy również unikać posiłków bogatych w tłuszcz, ponieważ jego nadmierna ilość wpływa na spowolnienie opróżniania żołądka, powodując w nim wzrost ciśnienia i nasilenie uciążliwych dolegliwości.

Dieta refluksowa powinna zawierać 5-6 posiłków dziennie, w niewielkich ilościach, unikając ich popijania, co zapobiegnie rozciąganiu się ściany żołądka. Szczególnie ważne jest spożywanie potraw powoli i w spokojnej atmosferze, dokładnie gryząc oraz żując, dzięki czemu ogranicza się ilość połykanego powietrza – tym samym zmniejszając ryzyko zarzucania treści pokarmowej. Poza tym trzeba unikać zbyt gorących i zbyt zimnych dań, nie kłaść się zaraz po jedzeniu, a ostatni posiłek jeść min. 2 godziny przed położeniem się spać. W leczeniu choroby refluksowej przełyku zobaczysz szybko efekty bardzo szybko, jeśli poważnie podejdziesz do odpowiedniego odżywiania. Warto wdrożyć do swojej diety np. takie produkty jak kasza gryczana niepalona, mąka jaglana, soczewica brązowa czy chudy nabiał.

Co jeść przy refluksie?

Dieta lekkostrawna to baza diety refluksowej. Przygotowując jadłospis dla osoby chorującej na refluks, postaw na ułatwiające trawienie metody przygotowywania posiłków – gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie bez dodatku tłuszczu. Ogranicz smażenie i pieczenie z tłuszczem. Przede wszystkim odstawić słodycze, żywność przetworzoną, warzywa cebulowe, tłuste wędliny, przetwory pomidorowe, napoje gazowane i alkohol.

Jak powinno wyglądać menu w refluksie? Zobacz przykładowy jadłospis a jeden dzień.

  • Śniadanie: bułka grahamka z chudym twarogiem, rzodkiewką i ogórkiem zielonym;
  • II śniadanie: pieczone jabłko z cynamonem i jogurtem greckim
  • Obiad: pieczona pierś z indyka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, kasza jęczmienna;
  • Podwieczorek: 2 wafle ryżowe z masłem orzechowym
  • Kolacja: jajecznica na parze z łagodną papryką i natką pietruszki.

Należy podkreślić, że reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Chorzy na refluks powinni ograniczyć spożycie produktów „niewskazanych”, ale nie oznacza to, że w ogóle nie można ich spożywać.